AMIT MÉG AJÁNLUNK
Magcentrum natúr hajdina 500g leírása
A hajdina jellemző tápanyaga a többi gabonaféléhez hasonlóan a szénhidrát, amely 56-77%-ban keményítő, 17-20%-ban élelmi rost, ennek 12-17%-a cellulóz, valamint hemicellulózt és lignint is tartalmaz.
Vitamintartalmát tekintve elmondható, hogy a hajdina igen értékes vitaminforrás, mivel a B-vitamincsoport majdnem minden tagját tartalmazza. Tokoferol (E-vitamin), riboflavin (B2-vitamin) és tiamintartalma (B1-vitamin) jelentős. Ezen tápanyagokon kívül kedvező élettani hatással rendelkező biológiai anyagokat is tartalmaz. Ilyenek például egyes antioxidáns hatású flavonoidok és a rutin (P-vitamin vagy antipermeabilitási faktor), amely kiváló gyógyszere a kapilláris vérzéseknek és a sugárterápia okozta egészségkárosodásoknak. Magas rutintartalma miatt őseink a hajdinát a magas vérnyomás kezelésére gyógynövényként használták.
A hajdina a régebbi korokban (és egyes területeken még ma is) a táplálkozás szerves részéhez tartozott. Leggyakrabban kását főztek belőle, a legtöbben napjainkban is csak ebben a formában ismerik, pedig a hajdina ennél lényegesen sokoldalúbb.
A hagyományos hajdina ételek (hajdinaliszt, kenyér, kása, lepény) mellett alkalmas pelyhesített, puffasztott termékek, extrudátumok előállítására is.
Kiemelkedően magas élelmirost-tartalma miatt a bélperisztaltika növelésén és a tranzitidő lerövidítésén keresztül jól alkalmazható a népbetegségnek tekinthető székrekedés (obstipatio) étrendi kezelésében és egyes daganatos megbetegedések (például vastag- és végbéldaganat) megelőzésében.
A hajdina alkalmazható a Candida albicans fertőzés étrendi kezelésében is. Mivel itt az étlapon nem szerepelhetnek fehér lisztből készült kenyerek, pékáruk, kelt tészták, melyek kiváltására a teljes kiőrlésű gabonalisztből előállított készítmények mellé a hajdinából készült termékek is felsorakozhatnának. A kórképben megnőtt B-vitamin- és nyomelemszükséglet fedezésére is jól felhasználható a hajdina.
Úgy tűnik, hogy a krónikus májbetegségekben, a máj elzsírosodási folyamatának megelőzésében a kéntartalmú aminosavak, mint például a metionin fogyasztása is jótékony hatású. Ennélfogva magas metionintartalma a hajdinát alkalmassá teszi a gyógyétrendbe történő beépítésre.
Hajdina - gluténmentes álgabona a tudatos táplálkozás szolgálatában
A hajdina (Fagopyrum esculentum) egy rendkívül sokoldalú, álgabonaként számon tartott növény, amely nem tartozik a klasszikus gabonafélék közé, mégis kiváló helyettesítője a búzának, rizsnek vagy zabnak. Gluténmentes, fehérjedús, rostban gazdag alapanyag, amelyet egyre többen választanak egészségtudatos vagy speciális étrendjükbe illesztve - legyen szó vegetáriánus, vegán, paleo vagy gluténmentes táplálkozásról.
Gluténmentes gabonapótlásra, vércukorszint-szabályozásra, emésztés támogatására, szív- és érrendszer védelmére
A hajdina kiváló növényi fehérjeforrás, amelyben minden esszenciális aminosav megtalálható. Magas rosttartalma elősegíti az emésztést, csökkentheti a vércukorszint ingadozását, és hosszabb távon is jóllakottságérzetet biztosít. Flavonoidtartalma, különösen a rutin nevű vegyület, támogatja a vérerek rugalmasságát és a szív- és érrendszeri egészséget. Magnéziumban, vasban, cinkben és B-vitaminokban is gazdag, így hozzájárul a szervezet vitalitásához.
Hogyan használható / kinek ajánlott?
A hajdina főtt formában kiváló köret, salátaalap, rakott ételek vagy kásák alapja. Elkészítése gyors: a megmosott szemeket kb. kétszeres mennyiségű vízben 15-20 percig főzzük. Ajánlott gluténérzékenyeknek, cukorbetegeknek, vegetáriánusoknak és mindazoknak, akik szeretnék változatosabbá tenni étrendjüket. Ideális választás diétázóknak is, hiszen lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz.
Miért érdemes ezt választani?
A hajdina természetes, teljes értékű alapanyag, amely ízében a dióra emlékeztet, és kiváló alternatívát nyújt a hagyományos gabonákkal szemben. Tápanyagdús, sokoldalúan felhasználható és könnyen emészthető. Ha egy egészséges, gluténmentes, növényi fehérjében gazdag alapanyagot keresel, a hajdina okos és ízletes választás.
Hajdina köret - tápláló és ízletes választás
A hajdina köret egy egészséges, gluténmentes alternatíva a hagyományos köretekhez. Fedezd fel a hajdina gazdag ízvilágát és tápláló hatását! Kiválóan illik húsokhoz, zöldségekhez és salátákhoz is.
A hajdina, amely valójában nem gabona, hanem egy álgabonaféle, rendkívül gazdag rostokban, fehérjékben és ásványi anyagokban. Kiváló forrása a magnéziumnak, vasnak és B-vitaminoknak, így hozzájárulhat a szervezet egészségének megőrzéséhez. A hajdina köret elkészítése egyszerű: elegendő vízben megfőzni, és máris kész a tápláló köret. Az íze enyhén diós, ami remekül kiegészíti a különböző ételeket.
A hajdina köret nemcsak ízletes, hanem sokoldalú is: tálalhatod főétkezésekhez, de könnyű salátákban vagy zöldséges ételek mellett is megállja a helyét. Próbáld ki, és tapasztald meg, milyen élvezetes és egészséges a hajdina!
Magcentrum - ásványi anyagokat és nyomelemeket kínáló magyar márka
A Magcentrum magnézium-, cink-, szelén- és kalciumkészítményeket kínál kapszulás és folyékony formában.
Termékei jól hasznosuló sókkal, gyakran B-vitamin-komplexszel kombinálva készülnek.
A márka célja az ásványi anyaghiány pótlása napi szinten, hazai fejlesztéssel.
Ajánlott fáradtság, izomgörcs, stressz esetén vagy sportolók ásványi anyag-utánpótlásához.